Blog

Blog
"Az eszközkiadó automaták használatával kényelmessé vált az éjszakai műszak eszközökkel való kiszolgálása." Sz. Lívia – járműgyártás
Rendszeres tájékoztatót kérek az automatákról!

Okos ipari automata kölcsönző funkcióval

Okos ipari automata kölcsönző funkcióval

A berendezés a védőeszközök és egyéb, különféle méretű és formájú termékek kiadása mellett, azok kölcsönzésére is képes, intelligens vezérlőrendszere pedig arról is gondoskodik, hogy ne akadjon meg a gyártási folyamat.

2021 elején újabb taggal bővült a Vendinvest család: meghallva a kor és ügyfeleink szavát, partnerségre léptünk a lengyel ASD Systems céggel és megkezdtük a D (drum) jelzésű forgótálcás, valamint szekrényes automaták értékesítését és üzemeltetését. A berendezés a védőeszközök és egyéb, különféle méretű és formájú termékek kiadása mellett, azok kölcsönzésére is képes, intelligens vezérlőrendszere pedig arról is gondoskodik, hogy ne akadjon meg a gyártási folyamat.

A spirálos automatáktól a forgótálcásig
Fejlődik a piac, vele együtt fejlődünk mi is: A Vendinvest Kft. az ügyfelei és a piac igényeihez igazodva folyamatosan bővíti a meglévő termékpalettáját. A piac és az ipari környezet megállás nélkül fejlődik, így az ipari automatáknak gyakran olyan komplex feladatokat is el kell látniuk, amelyekre korábban nem volt igény: rugalmasnak kell lenniük és könnyen beállíthatónak, emellett fontos szempont az is, hogy nagy mennyiségű eszköz tárolására, komplex ki-és bevételére alkalmasak legyenek. 
Két évvel ezelőtt egy németországi kiállításon találkoztunk először a lengyel ASD Systems termékeivel, köztük a D1080 névre keresztelt automatával. A Magyarországon elterjedt spirálos automatákkal szemben ez a berendezés forgótálcás/forgódobos technológiára épül (D = drum), valamint ahogy a neve is utal rá, 1080 terméket tud befogadni.  Az automata olyannyira felkeltette a figyelmünket, hogy az érdeklődésből együttműködés lett: 2021 elején szerződést kötöttünk a céggel és megkezdtük a D1080 és kisebb testvére, a D810, valamint a szekrényes kivitelű L40-es értékesítését Magyarországon. 

Kiadás és kölcsönzés egy automatával
A termék előnyeinek ismertetése előtt tegyünk egy rövid piaci kitekintést. A magyar piacot jelenleg a spirálos berendezések uralják. Ha ipari automatákról beszélünk, akkor 90%-ban mindenkinek a spirálos automata jut az eszébe. Lengyelországban és tőlünk nyugatra éppen ellenkező a helyzet, ott inkább forgótálcás berendezésekben gondolkodnak, a spirálos kevésbé terjedt el. Az ASD forgótálcás automatája nagyon sok ipari igényt ki tud elégíteni. Roppant fejlett a benne található szoftver, amelyet egyébként folyamatosan fejlesztenek. Beállítások és kezelés szempontjából a gép rendkívül rugalmas, a nagy vívmánya pedig az, hogy a védőeszközök kiadása mellett kölcsönzésre is alkalmas. Az automata tehát nemcsak kiadja a termékeket, de vissza is tudja fogadni őket: Ha egy cég munkatársa a terméket kikölcsönözte és visszaadta, akkor egy másik időintervallumban a kollégája is felveheti ugyanazt a terméket, ha pedig már nincs szüksége rá, ő is ugyanúgy visszaadhatja. 

Azonnal jelez, ha nem működik megfelelően a rendszer
Tart már egy ideje és nem látjuk a végét az ipari/technológiai forradalom negyedik szakaszának, amelyhez az ipari eszközkiadó automatáknak is igazodniuk kell. Az ASD automatákat működtető és felügyelő szoftver nemcsak megbízható, de okos is, ugyanis fel van készítve arra, hogy egy, már meglévő Ipar 4.0-s rendszerhez csatlakoztatni lehessen. Érzékeli, hogy kinek milyen jogosultságai vannak a rendszerhez, jelez, ha fogyóban van egy automatából adagolt termék, vagy ha valaki úgy hozott vissza egy szerszámot, hogy meg kell élezni, valamint figyelmeztető üzenetet küld a központi rendszernek abban az esetben is, ha egy termék darabszáma az optimális szint alá kerül. Ez az attribútum nagyon fontos, hiszen könnyen lehet, hogy éppen egy automata által biztosított alkatrész, segédanyag váratlan elérhetetlensége okoz majd fennakadást a gyártási folyamatban. Mivel azonban a D1080 “minirendszert” össze lehet kötni a nagy, központi adatbázissal, a jelzés után az illetékes kolléga azonnal el tudja végezni a feltöltést.
Az általunk biztosított ASD rendszer tehát integrálható a gyártási folyamatokhoz, valamint bizonyos fokig döntések meghozatalára is képes. Ha észleli, hogy valami nem úgy működik, mint ahogy előzetesen beállították, akkor bizonyos szintű beavatkozásokra is képes. 
Nagy előnye továbbá, hogy a benne tárolt mérőeszközök megfelelő idejű kalibrálását is elősegíti.


Az első visszajelzések
Bár csak nemrégiben kezdtük el az ASD gépek és hozzá tartozó rendszer értékesítését Magyarországon, az első visszajelzések pozitívak. Ügyfeleink nagyon sok lehetőséget látnak benne. Viszonylag gyorsan megtapasztalták ők is, hogy sokkal szerteágazóbb feladatokra lehet használni, mint a korábbi ipari eszközkiadó automatákat. Több terméket el lehet helyezni benne, nem érvényesülnek azok a korlátozó kritériumok (betölthető termék mennyisége, méretbeli problémák), amelyek eddig például egy spirálos kiadóautomata esetében akadályai voltak a hatékony eszközkiadásnak.
Ha további információra van szüksége az új automatánkkal kapcsolatban, bátran forduljon hozzánk,  mindenben segítünk Önnek!

 

Vissza